1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават цените на брашно тип „500”

Без промяна остават цените на брашно тип „500”

По борсите в страната цените на едро са в диапазона от 0,79 лв./кг до 1,09 лв./кг

През периода 12 – 19 септември 2012 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без промяна спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на брашното за периода на наблюдение се запазва на нивото от 0,95 лв./кг. По борсите в страната цените на едро са в диапазона от 0,79 лв./кг до 1,09 лв./кг, като и през тази седмица най-ниските стойности са регистрирани във Враца, а най-високите в София. В пет от областните центрове цените бележат повишение в границите от 1 до 5,7%, най-значително в Хасково. Леко понижение на цените на едро на брашното, в рамките на 1 – 1,3% се регистрира в десет области.

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,08 и 1,13 лв./кг.

Почти в цялата страна ГТВ запазват цените на дребно на продукта от предходната седмица и търговията продължава да е в ценовия интервал от 0,98 лв./кг (Видин) до 1,15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Кърджали, Ловеч и Плевен). Седмично изменение на цените се регистрира само в три области – понижение с 0,5% в Благоевград и Кюстендил и повишение с 2,9% във Враца.

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,10 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,28 лв./кг или 35% във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната).

В по-малките магазини цените на дребно на брашното за поредна седмица са в диапазона от 1,05 лв./кг до 1,28 лв./кг, като отново най-ниските стойности са отчетени в Перник, а най-високите в Шумен. Движение на цените през изминалата седмица се регистрира само в две области – повишение с 6,4% в София и понижение с 1,2% в Шумен.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,15 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е регистрирана във Враца - 0,34 лв./кг или 43%.

И през тази седмица цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в София - 0,23 лв./кг. Изключение се регистрира отново в Габрово, Перник и Добрич, където брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ, с между 0,02 и 0,05 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.