1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена на едро се запазва на ниво от 2,73 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода 30 януари - 6 февруари 2013 г. средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио остават без промяна спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио се запазва на ниво от 2,73 лв./литър. На тържищата в страната олиото се предлага на цени от 2,50 лв./литър (Хасково) до 2,95 лв./литър (Варна). В единадесет области се регистрира седмично отклонение на цените на едро, в интервала от -3,2% в Благоевград до +1,7% във Варна.

Средните цени на дребно на рафинираното олио за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), също остават на нивата от предходната седмица - съответно 3,03 и 3,22 лв./литър.

През изтеклата седмица в големите супермаркети на страната продуктът се търгува в ценовия интервал от 2,80 лв./литър (Добрич) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). Седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,7 - 3,6% се отчита в ГТВ в пет от областните центрове, най-чувствително в София. В други три области е налице поскъпване на слънчогледовото олио в границите от 0,7% до 5,2% (Силистра).

В малките магазини цените на олиото варират от 2,90 лв./литър (Варна) до 3,68 лв./литър (Смолян). Промяна на стойностите спрямо предходния седмичен период е налице в девет области, главно в посока надолу. Седмичното понижение на цените е в рамките на 0,8 – 4,9%, най-чувствително във Варна. Поскъпване на продукта е регистрирано единствено в област София - с 4,%.

През изтеклата седмица цените на слънчогледовото олио в по-малките магазини продължават да са средно с 0,19 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,44 лв./литър в София.

Най-голям марж между цените на едро на олиото и тези на дребно се отчита в Плевен – 0,58 лв./литър за ГТВ и 0,81 лв./литър за ДТО. В две от областите цените на продукта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,15 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.