1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена на едро е 2,78 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода 2 – 9 януари 2013 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,78 лв./литър, с 0,7% по-ниска в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Хасково (2,44 лв./литър), а най-високи – във Варна (3,04 лв./литър). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от –6,8% (Стара Загора) до +2,9% (Пловдив).

В големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на олиото за страната остава непроменена - 3,04 лв./литър. По области, търговията в големите супермаркети е в ценовия интервал от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,22 лв./литър (София). Седмични ценови изменения се наблюдават в пет области – понижение в рамките на 1,7 – 3,3% във Варна, Разград, Русе и Шумен и увеличение със 7,7% в София. 

Средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) бележи незначително понижение спрямо предходната седмица (с 0,4%) до 3,24 лв./литър. По области, в тези търговски обекти цените на слънчогледовото олио варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,68 лв./литър (Смолян). Единствено в две области се отчита седмично изменение на ценовите стойности в по-малките магазини - понижение с 6,9% в София и с 2,8% в Търговище.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,20 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата е най-голяма в Хасково (0,32 лв./литър).

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно на продукта в ГТВ е регистриран в Плевен (0,59 лв./литър), а за ДТО - в Хасково (0,83 лв./литър). Изключение е област Варна, където цената на едро на олиото е по-висока от тази в ГТВ с 0,12 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.