1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без съществена промяна остават цените на бялата кристална захар

Без съществена промяна остават цените на бялата кристална захар

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги е 2,22 лв./килограм

По данни на ДКСБТ през периода 31 октомври – 7 ноември 2012 г. средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна.

Средната цена на едро на захарта за страната намалява незначително спрямо предходния седмичен период – с 0,5% до 2,06 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове захарта се предлага на цени от 1,89 лв./кг (Добрич) до 2,25 лв./кг (Варна и Разград). В голяма част от областите се наблюдава леко, разнопосочно седмично изменение на цените на едро, в диапазона от -3,8% в Благоевград до +1,4% във Варна.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,22 лв./кг, с 0,4% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 2,03 лв./кг (Кюстендил) до 2,34 лв./кг (Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Леки ценови изменения се наблюдават в четири области, като при всичките е налице понижение на стойностите, в рамките на 0,9% (Варна) – 7,2% (Сливен).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 2,32 лв./кг, като предлагането остава в диапазона от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,48 лв./кг (Враца). Изменение на цените през изтеклата седмица се регистрира единствено в Добрич – понижение с 0,9%.

През наблюдавания период цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,10 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,34 лв./кг във Враца. Изключение са областите Бургас, Кърджали и Стара Загора, където цените в малките магазини са с до 0,05 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се регистрира в Плевен – 0,40 лв./кг в ГТВ и 0,46 лв./кг в ДТО. В три от областите цените на захарта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,09 лв./кг във Враца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.