1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без съществени изменения остават средните цени на пилешкото месо

Без съществени изменения остават средните цени на пилешкото месо

Средната цена на замразено пиле на борсите в страната е в ценовия диапазон от 3,25 лв./кг до 4,10 лв./кг, а на охладеното нараства с около 0,4% до 4,45 лв./кг

През периода 15 – 22 август 2012 г. средните цени на пилешко месо за страната както на едро, така и на дребно, остават без съществена промяна.

За наблюдавания период предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в ценовия диапазон от 3,25 лв./кг (Монтана) до 4,10 лв./кг (Благоевград, Варна и Разград). В преобладаващата част от областите се наблюдава леко седмично изменение на цените на едро в двете посоки, като в повечето случаи замразеното пиле  поскъпва. Седмичното повишение е в рамките на 0,3 – 2,5%, най-чувствително в Силистра. Понижение от 0,5 до 2,8% е регистрирано в шест областни центъра, най-значително в Плевен. Наблюдаваните колебания на цените не оказват влияние върху средната цена на едро за страната и тя се запазва на нивото от предходната седмица - 3,87 лв./кг.

През анализирания период средната цена на дребно на замразено пиле за страната в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително увеличение (с 0,2%) спрямо предходния период, до 4,47 лв./кг. По области, цените на дребно се движат в границите от 4,24 лв./кг (Шумен) до 4,84 лв./кг (Варна). В пет от областите замразеното пиле поскъпва, най-чувствително в Бургас (с 9,8%). Само в Шумен продуктът поевтинява със 7,6%.

Разликата между цените на едро и тези на дребно в ГТВ варира от 0,24 лв./кг в Разград до 1,24 лв./кг в Монтана.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле, предлагано в другите търговски обекти (ДТО), бележи също леко повишение с около 0,7% спрямо предходната седмица, до 4,44 лв./кг. По области стойностите варират от 4,18 лв./кг (Ямбол) до 4,90 лв./кг (Ловеч). В осем области се наблюдава увеличение на цените на замразените пилета в ДТО в рамките на 0,1 - 4,6%, най-съществено в Сливен. Поевтиняване на продукта е регистрирано единствено в София (с 5%).

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,57 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,10 лв./кг в Разград до 1,30 лв./кг в Плевен. Средно за страната, цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с около 0,7%. 

Средната за страната цена на едро на охладеното пиле нараства с около 0,4% спрямо предходната седмица, до 4,45 лв./кг. По области, ценовият диапазон е от 4,00 лв./кг (Търговище) до 4,78 лв./кг (Ловеч). В шест области цените на едро отбелязват повишение спрямо предходната седмица, в рамките на 1,7 - 5,6% (Благоевград), а единствено в Пловдив продуктът поевтинява - с 1,4%.

Предлагането на охладеното пиле в големите търговски вериги през наблюдавания период е в ценовите граници от 4,29 лв./кг в Шумен до 5,15 лв./кг в Кърджали. В седем от областните центрове данните сочат увеличение на цените от 1% до 7,6%, най-чувствително в Търговище и Силистра. Поевтиняване на охладеното пиле се отчита в Разград (с 2,4%), Шумен (с 3,5%) и Русе (с 6,9%). В резултат, средната цена на дребно за страната в ГТВ нараства с 0,6% спрямо предходната седмица, до 4,91 лв./кг.

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,46 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,95 лв./кг в Търговище.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле, предлагано в другите търговски обекти (ДТО), бележи леко покачване с 0,4% спрямо предходната седмица, до 5,09 лв./кг. По области, стойностите варират от 4,65 лв./кг (Добрич) до  5,55 лв./кг (Ловеч). Само в три области цените на дребно в ДТО претърпяват лека промяна спрямо предходната седмица. В София и Сливен охладеното пиле поскъпва с по 1%, а в Пазарджик продуктът поевтинява с 0,1%.

Средно за страната, цената в ДТО е с 0,64 лв./кг по-висока от тази на едро. Най-значителна разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО се наблюдава в Кърджали и Хасково (0,90 лв./кг), а най-малка - в Добрич (0,20 лв./кг). Средно за страната, цените в ДТО са по-високи от тези в ГТВ с около 3,7%. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.