1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без значителни изменения остават цените на брашно тип „500”

Без значителни изменения остават цените на брашно тип „500”

Средната цена на едро за страната е 0,99 лв./килограм

През периода 30 януари – 6 февруари 2013 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” остават без значителни изменения спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,99 лв./кг, с 1% по-висока в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените са в диапазона от 0,79 лв./кг до 1,16 лв./кг, съответно във Враца и София. В 11 от областите се регистрира нарастване на ценовите стойности в рамките на 1,1% (Добрич и Хасково) – 6,3% (Русе). В други четири области (Кърджали, Монтана, Варна и Благоевград) цените на едро бележат леко понижение с между 1 и 1,9% спрямо предходния седмичен период.

За поредна седмица средната цена на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остава без промяна – 1,12 лв./кг.     По области, брашното в тези обекти се предлага на цени от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,22 лв./кг (Ямбол). Слабо седмично поскъпване на продукта се регистрира в големите супермаркети на четири области (Русе, Разград, Силистра и Благоевград) - с между 0,9 и 2,7%. В ГТВ на Бургас и Варна цените на брашното бележат понижение спрямо предходната седмица, съответно с 4,3 и 4,4%.

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,28 лв./кг във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната). Изключение прави отново София, където цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,07 лв./кг.

Средната цена на дребно за страната в другите търговски обекти (ДТО) остава на ниво от 1,17 лв./кг. В почти цялата страна по-малките магазини запазват цените на дребно на продукта от предходната седмица, като стойностите варират от 1,07 лв./кг (Варна) до 1,23 лв./кг (Бургас, Силистра, Сливен, Стара Загора и Ямбол). Седмично изменение на цените се регистрира само в две области – понижение в София (с 3,2%) и повишение в Силистра (с 3,4%).

Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,18 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран във Враца (0,37 лв./кг). В по-малките магазини във Варна цените на дребно на брашното са малко по-ниски тези на едро (с 0,01 лв./кг).

Цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа, като разликата достига до 0,16 лв./кг в Пловдив. В Добрич, Благоевград, Варна и Търговище цените на дребно на брашно тип „500” в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с между 0,01 и 0,04 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.