1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без значителни промени остава цената на бялата кристална захар

Без значителни промени остава цената на бялата кристална захар

В големите супермаркети в страната захарта продължава да се предлага в ценовите граници от 2,04 лв./кг до 2,34 лв./кг.

По данни на ДКСБТ през периода 16 – 23 януари 2013 г. средната цена на едро на бялата кристална захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват незначително понижение.

Средно за страната, цената на едро на бялата захар остава 2,04 лв./кг. На борсите в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,83 лв./кг до 2,24 лв./кг, съответно в Добрич и Разград. В по-голямата част от областите, където е налице предлагане на едро, се наблюдават леки, разнопосочни седмични изменения на цените на едро, в диапазона от -1,6% (Добрич) до +1,5% (Стара Загора).

Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,18 лв./кг - с 0,5% по-ниска спрямо предходната седмица. В големите супермаркети в страната захарта продължава да се предлага в ценовите граници от 2,04 лв./кг (Кюстендил) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Седмични ценови изменения се наблюдават само в три от областите – понижение в Търговище и София (съответно с 2,6 и 1,4%) и повишение във Варна (с 0,7%).  

При средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се отчита незначително седмично понижение (с 0,4%) до 2,31 лв./кг. В малките магазини захарта се търгува на цени от 2,10 лв./кг (Варна и Кърджали) до 2,48 лв./кг (Враца). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира в четири от областите, като при всичките е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 1,2% (Благоевград) - 7,7% (Варна).

Цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,13 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като отново най-голяма е разликата във Враца – 0,34 лв./кг. В четири области (Кърджали, Добрич, Благоевград и Варна) цените на захарта в малките магазини са с до 0,05 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ в Плевен – 0,41 лв./кг, а за ДТО – в Плевен и Ямбол – 0,47 лв./кг. В областите Варна, Враца и Разград цените на захарта в големите супермаркети са с до 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в по-малките магазини във Варна, където се отчита средна цена с 0,10 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.