1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Държавите членки на Европейския съюз трябва да уведомят Брюксел преди да забранят ГМО

Държавите членки на Европейския съюз трябва да уведомят Брюксел преди да забранят ГМО

Решението на съда е резултат от дългогодишния спор между Франция и американския биотехнологичен гигант "Монсанто"

Държавите членки на Европейския съюз трябва да уведомяват Еврокомисията, преди да забранят ГМ-културите, за които е доказано, че са вредни за хората, животните и околната среда. Това постанови съда на ЕС, предаде агенция "Франс прес".

Решението на съда е резултат от дългогодишния спор между Франция и американския биотехнологичен гигант "Монсанто". През 2008 г. Франция забрани отглеждането на ГМ царевица МОN810 заради "сериозен риск за околната среда". Подобни мерки взеха и правителствата на Германия, Франция, Гърция, Австрия, Унгария и Люксембург.

Според Съда на ЕС Франция незаконно е забранила отглеждането на този вид царевица. Френските власти са имали право да наложат мораториум, но не са обосновали решението си с валидните в случая европейски правила, предаде "Ройтерс".

За да наложат такава забрана, държавите членки трябва да докажат, че има възможен риск за здравето на хората или животните и за околната среда. Необходимо е и предварително да уведомят Европейската комисия. Спешните мерки трябва да са научно обосновани и да се основават на оценка от Европейската агенция за безопасност на храните.

Разговорите по въпроса ще продължат, но Франция трябва да се съобрази с решението на съда, каза говорител на еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

През последните 15 години MON810 доказа ползите за икономиката и околната среда и безопасността на този вид царевица беше доказана, коментира говорител на "Монсанто". На френските фермери не трябва да се забранява повече да я използват, допълни той.

Междувременно съдът в Люксембург постанови, че медът, който съдържа дори и малки следи от полен от ГМ-култури, не може да се продава на пазарите в ЕС без предварително разрешение. Повод за решението беше искане за компенсации на германски пчелар, на когото било забранено да продава меда си заради следи от ГМО полен в него.

Според съда медът, който съдържа дори и само следи от ГМ-култури, трябва да бъде определян като храна, произведена от ГМО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.