1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК настоя Гърция да премахне ограниченията за минималната квадратура на фурните в страната

ЕК настоя Гърция да премахне ограниченията за минималната квадратура на фурните в страната

В момента съществуват над 40 хиляди места за продажба на хляб, а работещите в сектора са над 150 хиляди души

Зелена светлина за свободната продажба на полуготов хляб се готви да даде правителството, след като Европейската комисия настоя Гърция да премахне ограниченията за минималната квадратура на фурните в страната, пише actualno.com. Днес в Гърция освен регулациите за хигиена и производство, важи правилото, че фурните трябва да имат минимум 24,99 квадратни метра площ, за да получат разрешение за дейност. Промените в закона според изискванията на Европейския съюз ще премахнат ограничението в площта на фурните, така че да се даде възможност на по-малки пекарни да продават полуфабричен хляб. Той няма да е замесен и приготвен на място, а ще е полуизпечен и замразен. В новите по-малки пунктове на продажба полуготовият хляб ще се подлага на много кратка претопляща процедура и ще се продава като пресен. Практика позната като „bake off”.

Ръчнопроизведеният хляб от кварталните фурни е традиционно най-търсеният в Гърция. Според анализа на агенцията за социологически проучвания МАРК от април 2011 девет от всеки 10 гърци купува всекидневно консумирания хляб от кварталната фурна. Основните доводи на клиентите на малките фурни са, че вкусовите качества на хляба и тестените изделия продавани там са по-добри, имат доверие в качеството на използваните продукти и в нивото на хигиена на съответното производство. Само 6% от запитаните са отговорили, че купуват хляб от супермаркетите и като главна причина за техния избор се изтъква близкото разстояние на търговския обект до дома. Проучването показва, че потребителите почти единодушно са заявили, че не биха купували хляб от определено място, ако знаят, че той не е пресен, а полуготов и допечен преди изпращането му по щандовете на супер маркетите.

В момента в Гърция съществуват над 40 хиляди места за продажба на хляб, а работещите в сектора са над 150 хиляди души. Хлябът, който яде обикновеният грък, най-често излиза от ръцете на малки предприемачи. Те имат семейни фурни, много често наследствени и хората, работещи там са поели занаята от техните родители. GRReporter потърси експертното мнение на президента на Федерацията на производителите на хлебни продукти Михалис Мусияс, който разясни някои сиви зони на предстоящите нововъведения.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.