1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хлябът в Монтана поскъпна с до 10 стотинки

Хлябът в Монтана поскъпна с до 10 стотинки

Увеличението зависи от грамажа на насъщния

Хлябът в Монтана поскъпна с до 10 стотинки. Увеличението зависи от грамажа на насъщния. Белият хляб от 600 грама вече е по 95 ст.,а типовият – по 90. Селският черен от 350 грама до миналата седмица се е харчел по 50 ст., сега е 55.

Цената на хляба расте заради цената на пшеницата и брашното, обясни управителят на стоковата борса в града, филиал на софийската, Борис Ангелов. През октомври зърното се е търгувало по 420 – 430 лв. за тон. Сега такава цена няма. Сделки се сключват за 470 лв., а производителите искат по 500. Стигне ли тази цена, хлябът поскъпва отново.

Нараства и цената на брашното. Реално сега то се продава по 750 – 800 лв. за тон. 80% от цената на хляба се формира от тази на суровината, допълни Ангелов. Хлебарите са принудени да вдигат цената и заради други поскъпвания. Увеличава се електричестгвото, горивата, минималната работна заплата. Те не са основни, но влияят при ценообразуването, обясни Ангелов.

Брокерът очаква цената на хлебното зърно да пада, защото такава е тенденцията на световните пазари. Въпреки това, производителите задържат зърното си в очакване на по-добра реализация. В момента се предлагат малки количества. Според него, за българските производители се затяга и износът. Турция и Египет в момента купуват зърно от Украйна, а не от нас, защото украинската цена им е по-изгодна.

Продължава да поскъпва и слънчогледът. Производителите искат по 1000 лв. за тон, но реално сделки се сключват на цена от 880 лв. Въпреки исканото повишение, цената на олиото у нас остава стабилна, твърди Борис Ангелов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.