1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Инфлацията през февруари е 0,1 на сто, от началото на година – 0,5%

Инфлацията през февруари е 0,1 на сто, от началото на година – 0,5%

Снимка:

Това показват данните на националната статистика

Инфлацията през февруари е 0,1 на сто, от началото на година – 0,5 процента, а спрямо втория месец на миналата година индексът на потребителските цени се е повишил с 3,6 на сто, показват данните на националната статистика.

При храните и безалкохолните е отчетено понижение на цените на месечна база с 0,1 на сто, но за година поскъпването в тази група е 5,2 процента. При алкохола и тютюневите изделия се наблюдават леки ръстове – 0,1 на сто за месец и 0,5 процента за година. Резпродажбите са довели до понижения при облеклото и обувките, където е отчетено месечно понижение от 2,2 на сто и годишно от 1,6 процента. В сферата на жилищата – ремонт, наеми и комунални разходи, месечното повишение на цените е 0,1 процента, а годишното е далеч по-драстично – 8,3 на сто. Мебелите е електроуредите през февруари също са поскъпнали – с 0,4 процента на месечна база и с 0,8 на сто на годишна основа.

Понижение на цените е регистрирано в здравеопазването като за месец спадът е с 0,2 на сто, а в рамките на последните дванадесет месеца 2,1 процента. За месец с 0,2 на сто са паднали и цените в сферата на образованието, но в сравнение с февруари миналата година те са скочили с 4 процента.

Развлеченията през февруари са ни излезли с 0,3 на сто по-евтини в сравнение с януари и с 1 процент по-скъпи в сравнение с втория месец на 2012 година. В ресторанти и хотели цените са били "по-солени", като се се повишили с 0,2 процента за месец и с 3,8 на сто за година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.