1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Инспектори от областните дирекции по безопасност на храните извършиха внезапни проверки на нерегламентирани складове и обекти

Инспектори от областните дирекции по безопасност на храните извършиха внезапни проверки на нерегламентирани складове и обекти

Установено е съхранението на значително количество храни без придружаващи документи

След подаден сигнал екипи на Областната дирекция по безопасност на храни в Хасково, Специализираната прокуратура, Национална служба полиция, Агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите, извършиха внезапна проверка в гр. Харманли на два нерегламентирани обекта /гаражи/, товарен автомобил и цех за бутилиране на растителни масла.

Установено е съхранението на значително количество храни без придружаващи документи и с етикети, които не съответстват на българското законодателство. Сред възбранените храни са: слънчогледово олио и зехтин, боб, ориз и жито за варене, фиде макарони и спагети, захар, лютеница и бяло пшеничено брашно, морска и готварска сол, безалкохолни напитки и бутилирано вино.

Също след подаден сигнал е проверен обект за производство и бутилиране на оцет, намиращ се в с. Приморци, община Добрич, експлоатиран от фирма „Венци Трейдинг” ЕООД е установено, че обекта е  регистриран по Закона за храните и материално-техническата му база и технологичното оборудване са в съответствие с българското законодателство. В същото време в хода на проверката става ясно, че в складовото помещение за съхранение на готова продукция са налични значителни количества опаковани храни – ориз, боб, грис, леща, грах, брашно, захар, трапезна сол. Те не са вписани като групи храни в удостоверението за регистрация и не касаят дейността на обекта. Предоставените на проверяващите  фактури за част от опакованите храни не са достатъчни за извършване на проследяване, поради липса в тях на партидни номера. При проверката на част от опакованите храни, които не са  произведени в предприятието, се установиха количества с изтекъл срок на годност.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.