1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Консервите в търговските мрежи ще поскъпват

Консервите в търговските мрежи ще поскъпват

Причина за това е увеличението на енергийните разходи, които формират между 10 и 16 процента от стойността на крайния продукт

Консервите в търговските мрежи ще поскъпват. Това заяви председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев, цитиран от Дарик радио. По думите му енергийните разходи, които се увеличиха от началото на юли, формират между 10 и 16 процента от стойността на крайния продукт.

Ламбрев алармира, че все повече хора предпочитат да купуват продукти от по-ниския ценови клас, които съдържат вещества, които не са толкова полезни за хората - например, с повече консерванти или нишесте за сгъстител на лютеницата. Ето какво обясни още Константин Ламбрев:

По думите на Константин Ламбрев е нормално след като суровини, енергоносители и материали се увеличават, това да се отрази и на цената на продукта на консервната промишленост.

Ако сами произвеждаме плодове и зеленчуци в градината си, може домашната зимнина да ни излезе по-изгодна от предлаганата в търговската мрежа. Ако купуваме продуктите от пазара, ще ни е по-изгодно да си купим готова зимнина, смята Константин Ламбрев. По традиция - домашната зимнина е около два пъти повече от произведената от бранша. За последните три години спадът на вътрешния пазар е повече от 40 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.