1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Конското месо, предизвикало скандал във Великобритания, е с полски произход

Конското месо, предизвикало скандал във Великобритания, е с полски произход

Случаят повдигна множество въпроси за доставките в хранителната промишленост

Говеждото месо, съдържащо конска ДНК, което беше открито в продукти на ирландската компания Silvercrest, е с полски произход. Това са показали резултатите от специално проведените тестове, съобщиха от ирландското министерство на земеделието и храните през уикенда. Този месец Великобритания беше разтърсена от скандала с конско месо, открито в телешки шницели, продавани в няколко вериги супермаркети.

Според тестовете съставките на говеждото от местни доставчици са били чисти, докато тези на полски вносител са съдържали между 4.1% и 20% конска ДНК, предава агенция Reuters.

Скандалът, наречен "Хорсгейт" (Horsegate), нанесе сериозен удар на ирландската говежда хранителна индустрия, която генерира по 2 милиарда евро годишно. Silvercrest – вторият най-голям производител в страната, прекрати производството преди десетина дни, докато не се изяснят причините за гафа.

Компанията доставя замразени говежди продукти на редица търговски вериги. Разкритията тръгнаха именно оттам, след като стана ясно, че супермаркетите Tesco, Aldi, Lidl и Iceland са продавали шницели със съдържание на конско месо. От Tesco изтеглиха от продажба всички продукти на Silvercrest и обявиха, че резултатите от проверката на министерството на земеделието и храните съвпадат с проведеното от тях собствено разследване.

Една от най-популярните вериги за бързо хранене на острова Burger King съобщи миналата седмица, че е прекратила договора си за доставка на месо от Silvercrest, въпреки че тестовете на нейните сандвичи не откриха наличие на конска ДНК, пише "Дневник".

От компанията майка ABP Foods за пореден път заявиха, че никога не са продавали съзнателно конски продукти. Оттам обещаха да назначат нов мениджмънт, проверени от трета независима страна доставчици и в бъдеще да използват месо, доставено само от Великобритания и Ирландия.

Според експерти по храната и здравната безопасност конското месо не представлява риск за потребителите. Случаят обаче повдигна множество въпроси за доставките в хранителната промишленост и възможността за проследяване на месните съставки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.