Клиентите не са намалели, но харчат по-малко
Кризата в Европа повлия зле както на правителствата и финансистите, така и на малкия бизнес. Ресторантьори в Белгия казват, че клиентите не са намалели, но харчат по-малко. Така ресторантите са пълни, но приходите намаляват, а хората са станали пестеливи и внимателно избират какво да ядат и пият, съобщава БНТ.
Въпреки високия брутен вътрешен продукт - средно по 40 хиляди евро на човек, белгийците затягат коланите, съвсем буквално. Китайски ресторант в град Антверпен работи като бюфет. Това е един от начините за задържане на клиенти - срещу твърда сума хората могат да ядат колкото искат, но виното и безалкохолните напитки се плащат отделно.
Проблемът е, че напоследък клиентите или само се хранят, или пият само безалкохолно. Така най-печелившата част от продажбите - напитките - страда. Работата е намаляла чувствително - преди година на вечер са се продавали около 400 чаши вино и безалкохолно, сега броят им едва надминава двеста, казва сервитьорката в ресторанта: "Преди, когато идваха, хората си поръчваха аперитив, вино, безалкохолно и кафе. Сега обикновено пият безалкохолно и кафе."
Така спестяват по около 1.6 евро. Допреди година или две човек със средни доходи едва ли си правеше толкова тънка сметка. Но в кризата всяко евро е ценно. А хората се надяват усилията на политиците и финансистите за решаване на проблема да дадат скоро резултат.