1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко понижение в цените на бялата кристална захар отчитат от ДКСБТ

Леко понижение в цените на бялата кристална захар отчитат от ДКСБТ

Средната цена на едро е намаляла с 1% спрямо предходния седмичен период до 2,02 лв./килограм

През периода 30 януари – 6 февруари 2013 г. средните цени за страната на бялата кристална захар на едро и на дребно отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на захарта намалява с 1% спрямо предходния седмичен период до 2,02 лв./кг. На борсите в страната захарта се търгува на цени от 1,79 лв./кг до 2,24 лв./кг, съответно в Добрич и Разград. В дванадесет от областите се отчита седмично понижение на цените, преобладаващо в рамките на 0,5 – 2,4%, а във Варна и по-значително - с 6,8%. В други три области (Плевен, Ямбол и Пловдив) цените на едро леко се повишават с между 0,5 и 1,4%.

През изтеклата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,18 лв./кг, с 0,5% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 2,04 лв./кг (Кюстендил) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Седмично изменение на цените се регистрира само в големите супермаркети на пет от областите – понижение с между 0,2 и 4,5%, най-чувствително в Бургас. 

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) отбелязва незначително седмично понижение (с 0,4%) до 2,30 лв./кг. По области, предлагането е на цени от 2,10 лв./кг (Благоевград и Кърджали) до 2,43 лв./кг (Враца и Разград).

Понижение на ценовите равнища спрямо предходната седмица се наблюдава в девет области, най-чувствително във Варна (с 4,5%). Леко поскъпване на захарта се отчита единствено в малките магазини в София – с 1,3%.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в ГТВ продължава да е с 0,12 лв./кг по-ниска от тази в другите търговски обекти, като най-голяма е разликата във Враца – 0,29 лв./кг. В областите Кърджали и Благоевград цените на захарта в малките магазини са съответно с 0,05 и 0,04 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен – 0,39 лв./кг за ГТВ и 0,45 лв./кг за ДТО. В областите Враца и Разград цените на захарта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,06 лв./кг и 0,05 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.