1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко повишение на средните цени на бялата кристална захар

Леко повишение на средните цени на бялата кристална захар

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,12 лв./кг

По данни на ДКСБТ през периода 1 – 8 август 2012 г. на пазарите на едро и дребно на бяла кристална захар се регистрира леко повишение на средните цени за страната.

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,12 лв./кг, като бележи незначително повишение (с 0,5%), спрямо предходния седмичен период. На борсите в различните областни центрове захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,95 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Варна и Разград). Седмичните изменения са в интервала от -0,5% (Добрич, София и Хасково) до +4,3% (Варна).

През последната седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,23 лв./кг, като отбелязва леко повишение (с 1,4%), спрямо предходната седмица. В големите супермаркети в страната захарта се предлага в ценовите граници от 2,12 лв./кг (Варна) до 2,35 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В девет от областните центрове се регистрира изменение на цените, като при всичките е налице поскъпване на продукта - най-значително в Стара Загора (с 9,3%) и Шумен (със 7,2%).  

Средно за страната, в другите търговски обекти (ДТО) цената на захарта също отбелязва несъществено увеличение (с 0,9%) до 2,33 лв./кг. По области, захарта продължава да се търгува в по-малките магазини на цени от 2,10 лв./кг до 2,45 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Кърджали, а най-високи – в Плевен и Шумен. Повишение на ценовите равнища спрямо предходната седмица се наблюдава в пет области, най-чувствително в Хасково (с 9,3%). Леко понижение на захарта в малките магазини се отчита единствено в Ловеч – с 1,1%.

Средно за страната, цените в ДТО са с 0,10 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като и през тази седмица най-голяма разлика между цените в двата типа търговски обекти се наблюдава в Разград – 0,24 лв./кг. Изключение правят областите Стара Загора, Кърджали и Перник, при които захарта в по-малките магазини се търгува на по-ниски цени спрямо големите супермаркети, съответно с 0,07 лв./кг, 0,05 лв./кг и 0,04 лв./кг.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен – 0,39 лв./кг за ГТВ и 0,49 лв./кг за ДТО. За втора поредна седмица прави впечатление, че в три области цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата достига до 0,28 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.