1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко повишение на цените на брашно тип „500”

Леко повишение на цените на брашно тип „500”

Средно за страната, брашното на едро поскъпва с 2,1%, до 0,96 лв./килограм

По данни на ДКСБТ през периода 22 - 29 август 2012 г. средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно отбелязват леко повишение спрямо предходната седмица.

Средно за страната, брашното на едро поскъпва с 2,1% спрямо предходния период, до 0,96 лв./кг.

По области, продуктът се търгува на цени в диапазона от 0,80 лв./кг (Враца) до 1,07 лв./кг (София). Продължава тенденцията от предходните седмици на леко повишение на ценовите нива в по-голяма част от областите. Седмичното поскъпване на брашното на едро е в рамките на 1,1 – 5,3%, най-значително във Враца (с 5,3%) и Смолян (с 5%). Единствено във Варна цените на едро бележат леко понижение с 1% спрямо предходния седмичен период.

През последната седмица средната цена на брашното на дребно за страната в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва незначително повишение с 0,9% спрямо предходната.
Отчетената средна цена на брашното за периода в големите супермаркети на страната е 1,08 лв./кг. По области, цените се движат в интервала от 0,98 лв./кг (Видин) до 1,15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Леко повишение на ценовите стойности с между 1,9 и 2,2% се регистрира в седем области. Единствено в ГТВ на Шумен брашното се предлага на по-ниски цени спрямо предходната седмица, с 2,7%.

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,29 лв./кг във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната). Изключение прави отново София, където цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,08 лв./кг.
През изминалата седмица средната за страната цена на дребно на брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) е 1,12 лв./кг, с 0,9% по-висока спрямо предходния седмичен период.

Цените на брашното в по-малките магазини на страната са в интервала от 1,05 лв./кг (Видин и Перник) до 1,29 лв./кг (Шумен). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира в ДТО на седем области, като във всички от тях посоката е нагоре. Регистрираното поскъпване е в границите от 2,2 (Ловеч) до 4,7% (Благоевград).
Разликата между цените на едро и тези на дребно в ДТО е в диапазона от 0,08 лв./кг (Разград и Смолян) до 0,31 лв./кг (Враца).

Средно за страната, цените на брашното в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,04 лв./кг, като тази разлика е най-голяма в София - 0,21 лв./кг. Изключение са областите Габрово, Перник и Добрич, където цените на брашното в ГТВ са по-високи от тези в по-малките магазини.

През м. август 2012 г. продължи тенденцията от края на предходния месец на плавно повишение на цените на брашно тип „500”, по-чувствително при търговията на едро.
В рамките на едномесечния период средната цена на едро на брашното за страната нараства с 0,06 лв./кг или 6,7% до 0,96 лв./кг.  
По-високите цени на едро на продукта рефлектират и върху пазара на дребно, където също се отчита повишение на ценовите нива.
Регистрираната към края на м. август 2012 г. средна цена на дребно за страната в големите търговски вериги е по-висока с 4,9% или 0,05 лв./кг спрямо нивото отпреди един месец, а тази в по-малките магазини - с 2,8% или 0,03 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.