1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко повишение в цените на дребно на брашно тип „500” отчитат от ДКСБТ

Леко повишение в цените на дребно на брашно тип „500” отчитат от ДКСБТ

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,94 лв./килограм

През анализирания период (15 - 22 август 2012 г.) средните за страната цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в малките търговски обекти бележат леко повишение, докато тази в големите търговски вериги слабо се понижават.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,94 лв./кг, с 1,1% по-висока в сравнение с предходния седмичен период.

По области, цените на брашното на едро варират от 0,76 лв./кг (Враца) до 1,05 лв./кг (Шумен). В около половината от областите се регистрира повишение на ценовите стойности в широкия диапазон от 1,1 до 14,9%. Най-значително е поскъпването на продукта в Смолян (с 14,9%), Шумен (с 7,1%) и Бургас (с 5,6%). В пет области цените на едро бележат леко понижение с между 1% (Благоевград) и 2% (Варна).

През изминалата седмица средната за страната цена на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,07 лв./кг, с 0,9% по-ниска спрямо предходния седмичен период.

По области, цените на брашното в тези обекти са в интервала от 0,98 лв./кг (Видин) до 1,13 лв./кг (Пазарджик и Шумен). В по-голяма част от областите е отчетено движение на цените на брашното в ГТВ, като преобладават тези, в които посоката е надолу. Поевтиняването на продукта на седмична база е в рамките на 2,9% (Варна) – 4,7% (Бургас и Търговище). Повишение на ценовите стойности, в границите от  0,5 до 4,7% се отчита в 6 от областите, най-значително във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен (с по 4,7%).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,33 лв./кг във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната). Изключение прави София, където цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,05 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) е 1,11 лв./кг, с 0,9% по-висока спрямо предходната седмица.

По области, брашното в по-малките магазини се търгува на цени от 1,05 лв./кг (Видин и Перник) до 1,29 лв./кг (Шумен). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава в 5 области - повишение с между 2,2% (Плевен) и 5,8% (Русе).

Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,17 лв./кг, като най-голям марж е регистриран отново във Враца (0,35 лв./кг).

През тази седмица цените на брашното в малките търговски обекти са средно с 0,04 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.