1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Натуралното брашно е рядкост в момента

Натуралното брашно е рядкост в момента

В традиционния български хляб няма никакви добавки

В момента много трудно може да се намери натурално брашно, което да не е третирано с нещо. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Гроздан Караджов, специалист по хранителни и сладкарски изделия, европейски експерт по хранителна безопасност.

Проф. Караджов твърди, че в традиционния български хляб няма никакви добавки. „Всички от търговците на добавки бяха убедени, че непременно трябва да слагат добавки навсякъде, защото те си вадят парите от това нещо, трябва да продават и търсят всякакви средства – позволени и непозволени. Знаят се и непозволените средства, с които търговците пробутват добавките си, за да бъдат слагани както в мелниците, така и в хлебозаводите. Още по-голямото съжаление е, че повечето от тези хора изобщо не знаят какво точно слагат. Каквото им даде търговеца – това е, а що се отнася до състава – един Господ знае какъв е. Специалистите се игнорират за сметка на комерсиалния интерес на няколко десетки хора”, заяви проф. Караджов. „Ако се реализира достатъчно ефективен контрол, нещата ще се променят много рязко. Дори да се каже „Стандартът е задължителен за всички и ще работите по БДС”, ако няма ефективен контрол, положението въобще няма да се промени”, смята експертът. „Тези стандарти важат и никой не ги е отменял. Българският държавен стандарт (БДС) съществува и никой не го е отменил. Друг е въпросът, че хората не работят по БДС, а работят по технологична документация, която сами си правят. Ако има достатъчен контрол, дори и по тази технологична документация, нещата биха приели един много приличен вид”, коментира проф. Караджов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.