1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. НСИ: През юни цените на стоките и услугите в България са се понижили

НСИ: През юни цените на стоките и услугите в България са се понижили

В пролетната прогноза на Международния валутен фонд заложената инфлация за България обаче е 4.8% за 2011 г. и 3.7% през следващата

През юни цените на стоките и услугите в България са се понижили спрямо месец по-рано, показват данните на НСИ. Това се покрива с очакванията на експерти. За юни има дефлация 0.9% спрямо май, макар на годишна база инфлацията да се задържа на ниво от 4.8% (спрямо юни 2010 г.). 

От началото на годината инфлацията е 1.7%, като за цялата 2011 г. правителството е заложило инфлация от 3.6%. В пролетната прогноза на Международния валутен фонд заложената инфлация за България обаче е 4.8% за 2011 г. и 3.7% през следващата.

С началото на сезона на отпуските напълно резонно най-голямо увеличение отбелязват разходите за свободно време, развлечения и културен отдих, които са нараснали през юни спрямо май с 0.9%, също с покачване се отчитат разходите за ресторанти и хотели (+0.4%). Традиционно цените през летните месеци се успокояват заради сезонни фактори, а прогнозите са за по-големи добиви на селскостопанска продукция, което и води до намаляване на цените й.

През миналия месец са поевтинели почти всички зеленчуци, като сериозно са паднали цените на доматите и краставиците - съответно с 19.7% и 38.8%, зелето (-40.7%) и картофите (-26.7%). Голям спад има и при черешите и ягодите (-45%)

При отделните продукти повече са се повишили цените на ябълки (+6.9%), праскови и кайсии (+5.4%), цитрусови и южни плодове (+10.1%), рекордьори по поскъпване обаче са листните зеленчуци и репички, които са с ръст от 18.3%.

При горивата най-голямо е поевтиняването на газ пропан-бутан (-5.1%), а най-масовият бензин А95 е спаднал с 1.3%, докато А98Н с 2.1%. Временното облекчаване на натиска от горивата е довело и до спад на цените на транспорта с 1%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за май спада с 0.3% спрямо предходния месец. Този индикатор е част от европейската статистическа методология и се използва за сравняване на инфлацията в страните от ЕС. Той също измерва общото изменение в равнището на цените на стоките и услугите и се изчислява със същата кошница, използвана и от НСИ за измерване на поскъпването на живота у нас. Разликата е само в теглата на стоките и услугите в кошницата.

Според хармонизирания индекс инфлацията от началото на годината досега е 1.1%, а промяната на годишна база спрямо май 2010 г е 3.5%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.