1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Около 1000 тона заразени картофи с фалшиви документи са заловени от Швеция

Около 1000 тона заразени картофи с фалшиви документи са заловени от Швеция

Снимка:

Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов

Огромни количества заразени картофи с фалшиви документи от Швеция са заловили инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните. Около 1000 тона картофи са конфискувани. Те се предлагат на много по-ниски цени от нормалното. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от радио „Фокус”.

Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, Българска агенция по безопасност на храните засили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. Дадени са указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи от Полша. Уведомени са органите от задължителния граничен контрол.

Припомняме ви, че миналата седмица не беше допуснат внос на пратка от 40 тона картофи с произход Полша  през граничния пунк на ферибот "Оряхово". Пратката е върната към износителя, тъй като при проверката не са представени валидни  документи.

Предстои оптимизиране на структурата на Българската агенция по безопасност на храните. В процеса на работа на агенцията, в която преди две години се сляха няколко структури, се виждат пропуски, които трябва да бъдат отстранени с цел оптимизиране на работата. Приоритет за БАБХ през наближаващите Коледни и Новогодишни празници ще бъдат проверките в заведенията по зимните курорти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.