1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен

Пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен

Средната цена на едро на брашното се задържа на нивото от предходната седмица – 0,99 лв./килограм

По данни на ДКСБТ през периода 20 - 27 март 2013 г. пазарът на брашно тип „500” в страната остава относително спокоен.

Средната цена на едро на брашното за страната се задържа на нивото от предходната седмица – 0,99 лв./кг, като стойностите продължават да варират от 0,75 лв./кг (Смолян) до 1,13 лв./кг (София). В седем от областите се отчита леко седмично понижение на цените на едро на брашното с между 1,1 и 2,2%. Поскъпване на продукта се регистрира единствено в Русе, с 2%.

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,11 лв./кг, с 0,9% по-висока спрямо предходния седмичен период. В тези обекти брашното се предлага в ценовия интервал от 0,99 лв./кг (Пловдив) до 1,17 лв./кг (Благоевград и Търговище). В шест области се отчита разнопосочно седмично изменение на ценовите стойности на продукта, в диапазона от -4,7% (Добрич) до +4,5% (Благоевград).

Средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 1,17 лв./кг, като за поредна седмица стойностите  се задържат в границите от 1,07 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,25 лв./кг (Бургас и Сливен). Седмично колебание на цените на продукта в ДТО се регистрира само в четири от областите. В две от тях - Смолян и Благоевград цените се повишават, съответно с 1,8 и 2,7%, а в Добрич и Перник – леко се понижават (под 1%).

През периода на наблюдение цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пловдив – 0,21 лв./кг. В Благоевград, Варна и Търговище цените в малките магазини са с между 0,02 и 0,07 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,12 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО - с 0,18 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно в големите супермаркети се регистрира в Смолян – 0,34 лв./кг, а за по-малките магазини във Враца и Смолян - 0,40 лв./кг. В София и Шумен цените на брашното в ГТВ са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,06 лв./кг и 0,01 лв./кг. Подобна е ситуацията и в по-малките магазини във Варна, където се отчита средна цена с 0,01 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

През едномесечния период на наблюдение (м. март 2013 г.) пазарът на брашно тип „500” е спокоен, с леки разнопосочни ценови колебания по области.

Регистрираната към края на м. март средна цена на едро за страната (0,99 лв./кг) е с 1% по-ниска спрямо тази от края на предходния месец.

В рамките на едномесечния период средната цена на дребно за страната в големите търговски вериги намалява с 0,9%, а тази в по-малките търговски обекти остава без промяна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.