1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Покачване на средните цени на яйцата се наблюдава през последната седмица

Покачване на средните цени на яйцата се наблюдава през последната седмица

Най-значително е поскъпването в Монтана, Пловдив и Пазарджик

През последната седмица се наблюдава покачване на средните цени на едро и на дребно на яйца за страната, в рамките на 0,02 – 0,06 лв./бр, съобщават от ДКСБТ.

Цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) са в диапазона от 0,24 лв./бр. до 0,31 лв./бр., като най-високата стойност се регистрира във Варна. Във всички области се отчита повишение на цените с между 0,01 и 0,05 лв./бр., като най-значително то е в Ловеч, Разград и София.

Предлагането на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варира от 0,30 лв./бр. (Благоевград, Варна, Кюстендил и Шумен) до 0,35 лв./бр. (Видин, Пазарджик и Пловдив). В цялата страна се наблюдава покачване на цените, най-значително в Монтана (с 0,09 лв./бр.), Пловдив и Пазарджик (с по 0,08 лв./бр.).

В ГТВ предлагането на яйца – размер L е в ценовите граници от 0,33 лв./бр. в Кърджали до 0,39 лв./бр. в областите Благоеврад, Кюстендил и София. Увеличение на цените с между 0,01 и 0,07 лв./бр. е отчетено също в цялата страна.

Цените на яйца - размер М, предлагани в другите търговски обекти (ДТО) са в интервала от 0,29 лв./бр. до 0,36 лв./бр. Най-ниската стойност се наблюдава в Добрич, Кърджали и Шумен, а най-високата в Габрово и Ловеч. Във всички области на страната е налице поскъпване на яйцата от този размер, най-значително в Пазарджик, Пловдив и Русе - с по 0,08 лв./бр. или 30,8%.

В ДТО предлагането на яйца – размер L е в ценовия диапазон от 0,31 лв./бр. във Варна и Добрич до 0,38 лв./бр. в Габрово. Във всички области е регистрирано увеличение на цените с между 0,04 и 0,07 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно в ГТВ достига до 0,11 лв./бр. или близо 46% в Пазарджик.

Прави впечатление, че във Варна предлагането на яйца - размер М на едро е на по-високи цени отколкото на дребно в ГТВ - с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер L в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти.

Към края на м. февруари 2012 г. средните за страната цени на едро на яйца бележат повишение с 0,05 лв./бр. спрямо нивата отпреди един месец. При средните за страната цени на дребно на яйца, предлагани в ГТВ също се отчита покачване в рамките на едномесечния период на наблюдение - с 0,07 лв./бр. за размер М и с 0,08 лв./бр. за размер L. В по-малките магазини средните за страната цени на яйца и от двата размера  бележат повишение с по 0,08 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.