1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Повишаването на цените на пиците и газираните напитки води до отслабване

Повишаването на цените на пиците и газираните напитки води до отслабване

Според учени това е добър начин да се промени диетата на американците и да я направи по-здравословна

В случай,  че се въведе данък от 18% върху газираните напитки, всеки потребител би отслабнал с около 2.25 кг на година, показва ново проучване на учени от Университета в Северна Каролина , пише regal.bg.

Поучването проследява хранителните навици на над 5000 души в продължение на 20 години и анализира как промяната на цената на определени храни и напитки влияе върху тяхната консумация. Според доклада увеличаването на цената на содата и пиците е свързано със значително намаляване на дневния прием на тези храни. Според учените това е добър начин да се промени диетата на американците и да я направи по-здравословна. Причина за затлъстяването на американското население е, че цените на пиците и безалкохолните напитки в САЩ спадат непрекъснато през послените 20 години, като при последните спадът е от 48%.

Изследването е проведено във връзка със скорошното предложение в САЩ газираните напитки да се облагат с данък на национално ниво. Учените смятат, че данъкът едва ли ще реши проблема със затлъстяването, но може да намали консумацията, да насърчи хората да отслабнат и да намалят заболяваемостта от диабета в САЩ. Изследователите са изчислили, че данакът ще намали дневното пиене на безалкохолни напитки с 56 калории, което се равнява на отслабване с 2.25 кг на година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.