1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Противоречието между МЗХ и МИЕТ

Противоречието между МЗХ и МИЕТ

В работната група трябва да бъде постигнат консенсус по всички аспекти на стандарта

"По-скоро ще трябва всички производители да се присъединят към географското наименование "българско кисело мляко” , за да могат да ползват стандарта и да етикитират продукта си като "българско кисело мляко”, заяви в интервю за БГНЕС директорът на Института по стандартизация Ирен Дабижева.

Българският институт за стандартизация организира работата по стандартизацията в България, подготвя, издава и разпространява българските стандарти, но всъщност стандартите се създават от работни групи от заинтересовани лица. В случая с киселото мляко, саламуреното сирене и кашкавала, работната група е с много широко представителство. В работната група трябва да бъде постигнат консенсус по всички аспекти на стандарта, за да може той да бъде издаден от института. Въпросът, по който все още не е постигнат консенсус, е въпросът със заглавието на стандарта. "От земеделското министерство настояват стандартът за киселото мляко да се казва "стандарт за българското кисело мляко”. Проблемът е, че името "българско кисело мляко” е защитено географско наименование, защитено в патентното ведомство към енергийното министерство. Оказва се, че има противоречие между двете министерства- МЗХ и МИЕТ”, обясни Дабижева. Работната група продължава работа и вървим постепенно към намиране на консенсус по този въпрос, допълни тя. Българският институт по стандартизация ще издаде стандарта веднага след като бъде постигнат консенсус.

Въпреки че стандартите в България са доброволни и всеки ще може да ползва стандарта за киселото мляко, за да може даден производител да пише на продукта си "българско кисело мляко” трябва непременно да се впише като ползвател на защитното географско наименование. Държателите на това защитено наименование в момента – "Елби Булгарикум” ЕАД и "Зоров-97” ООД могат да си потърсят правата по съдебен път, ако другите ползвателите на името не са регистрирани. По закон процедурата в патентното ведомство за регистрация по Закона за марките и географските означения отнема до 18 месеца. "От патентното ведомство ни увериха, че е възможно и да съкратят процедурата, но аз не мога да говоря от тяхно име”, каза още Ирен Дабижева. Тя, обаче, припомни, че стандартът сам по себе си не е достатъчен и съответствието на продукта със стандарта трябва да бъде оценено от трета независима страна, защото всеки може да сложи на етикета си БДС 12-стандарта за киселото мляко, но трябва да има орган, който да провери дали този продукт действително отговаря на стандарта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.