1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Работна група в МЗХ ще направи анализ за качеството и безопасността на млечните изделия

Работна група в МЗХ ще направи анализ за качеството и безопасността на млечните изделия

Снимка:

ВАС отмени наредбата, която разделяше млечните продукти направени от мляко и растително масло

Работната група в Министерството на земеделието и храните ще решава дали да разреши отново използването на палмово масло като суровина в млечната промишленост. Проблемът се върна на дневен ред след като Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата, която разделяше млечните продукти направени от мляко и растително масло.

Според решението на магистратите и продуктите, в които няма млечни мазнини, могат да се казват сирене, мляко или кашкавал. Остава обаче изискването, това да бъде написано върху етикета.

Работната група трябва да направи анализ и да предложи поправки, с които да гарантира качеството и безопасността на млечните изделия, след като стана ясно, че решението на съда няма да бъде обжалвано. Това обаче провокира недоволството на млекопроизводителите, които прогнозираха срив в цената на млякото, ако се разреши производство на сирене, в което не се влага мляко. В момента суровината се изкупува на около 70 ст. за литър, но е възможно тя да стигне до 30-40 ст., смятат от бранша.

Стопаните заплашиха с протести и се заканиха да поискат оставката на президента. Животновъдите са притеснени не само за бъдещето на фермите си, но и за здравето на потребителите, които отново ще ядат вредни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.