1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Създадоха хипоалергенна ябълка

Създадоха хипоалергенна ябълка

Генетичният плод все още е в процес на тестване и не е годен за консумация

Земеделска изследователска група създаде хипоалергенна ябълка. Специалистите заместили натуралните протеини в плода с такива, които не биха предизвикали алергична реакция, съобщи "Дейли Мейл".

Ябълките обикновено не се свързват с алергии. 75% от хората, страдащи от алергия към полени, изпитват алергични реакции и към ябълките. Чувствителните към този плод могат да усетят неприятно дразнене в гърлото и подуване на езика и устните.

Сега специалистите по молекулярна биология намериха решение на проблема и създадоха ябълки със синтетични влакна, които не предизвикват алергии. Генетичният плод все още е в процес на тестване и не е годен за консумация, пише vesti.bg.

"Не можем да знаем какво ще се случи, когато заглушим този биологичен ген", разкрива специалистът Алекандро Ботон и допълва, че ефектите от биологичната промяна на ябълката трябва да бъдат проучени и изследвани, за да се избегнат нежелани странични реакции.

Експерти от университета в Холандия са се заели с нелеката задача да проучат и елиминират възможните странични ефекти върху човека. През последните години усилено се разработват хипоалергенни продукти, тъй като страдащите от алергии се увеличават с много бързи темпове.

"Проблемът на такъв тип проекти е, че голяма част от хората им нямат доверие и не биха консумирали генетично модифицирани храни", заяви Лин Фрюуър, експерт по комуникациите в Университета в Нюкасъл, Великобритания. "И все пак – намаляването на алергените в храните е от изключителна важност", заяви още Фрюуър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.