1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Сертифицирани са 226 тона български домати

Сертифицирани са 226 тона български домати

Агенцията по безопасност на храните извършва проверки за качеството на родните зеленчуци

Агенцията по безопасност на храните извършва проверки за качеството на българските зеленчуци, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

През изминалата седмица започна прибирането на реколтата от оранжерийни домати. Първите количества домати са произведени от оранжериите в град Петрич, град Момчилград, град Харманли и село Звъничево, област Пазарджик. Доматите са с много добро качество, свежи, чисти, с месеста консистенция, което са констатирали инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци от Българската агенция по безопасност на храните. До момента са сертифицирани 226 тона домати.

Продължават проверките на производителите на оранжерийни краставици. До момента са сертифицирани 2308 тона краставици. Проверките на качеството се извършват чрез вземане на средни проби и тяхното оценяване. Средната проба се взема произволно от контролираната партида в присъствието на производителя или негов представител и се счита за представителна за цялата партида.

Проверката на качеството се извършва чрез сравнение на показателите на взетата проба с изискванията за съответния продукт, включени в одобрените продуктови спецификации. При проверката на качеството се проверяват външния вид на плодовете и зеленчуците, техния размер и еднородността на партидата, съгласно изискванията за качество.

Увеличава се броят на производителите на плодове и зеленчуци, които са подали заявления за подпомагане и участват в Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.