1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Слабо понижение бележат средните цени на брашно тип „500”

Слабо понижение бележат средните цени на брашно тип „500”

През анализирания период отчетената средна цена на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,00 лв./кг, като бележи понижение с 0,03 лв./кг

През периода 21–28 декември 2011 г. средните цени на брашно тип „500” за страната както на едро, така и на дребно бележат слабо понижение по данни на Министерство на земеделието и храните.

Средната цена на едро за страната е 0,85 лв./кг и е по-ниска с 0,01 лв./кг или с 1,2% спрямо предходната седмица. По области, цените на едро са в рамките на 0,62 лв./кг (Враца) - 0,99 лв./кг (Варна). Понижение на ценовите стойности на брашното, в границите от 1% (Монтана) до 6% (Добрич) се отчита в девет области. В 8 от областните центрове данните сочат леко повишение на цените – от 1% във Варна до 3,9% в Пловдив.

През анализирания период отчетената средна цена на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,00 лв./кг, като бележи понижение с 0,03 лв./кг или с 3% в сравнение с предходната седмица. Предлагането на брашното в ГТВ е в широкия ценови спектър от 0,87 лв./кг (Добрич) до 1,14 лв./кг (Бургас). Поевтиняване на продукта се регистрира в осем области, като в четири от тях (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) то е значително – с по 0,13 лв./кг или с 12,5%. Единствено в София цените на дребно в ГТВ слабо се повишават (с 0,02 лв./кг или 2,1%).

Средно за страната, отчетената към края на м. декември цена на едро на брашното (0,85 лв./кг) е с 0,02 лв./кг или с около 2% по-ниска спрямо нивото отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период, средната цена на дребно в големите супермаркети на страната и тази в другите търговски обекти също бележи понижение, съответно с 0,03 лв./кг и с 0,02 лв./кг.

При търговията с рафинирано слънчогледово олио и яйца през последната седмица не се наблюдават сериозни изменения на средните цени за страната.

Средно за страната, слънчогледовото олио на едро се търгува на цена 2,46 лв./литър, с 0,8% по-ниска в сравнение с предходната седмица, а при яйцата размер М цените на едро са в интервала от 0,17 лв./бр. (Бургас и Ямбол) до 0,22 лв./бр. (Велико Търново и Ловеч).

На месечна база средната цена на едро за страната на слънчогледово олио бележи леко понижение - с 2%. По области, измененията през м. декември са в границите от -12% (Сливен) до +4,7% (Пловдив). При търговията с олио на дребно през последния месец, средната цена за страната също отбелязва незначително намаление (с 0,3%).

Към края на едномесечния период на наблюдение (м. декември 2011 г.) средната цена на едро за страната на яйца - размер М бележи леко повишение с 0,01 лв./бр. спрямо нивото отпреди един месец. Средните цени на яйца – размер М и L за страната, предлагани в големите търговски вериги са без промяна в сравнение с предходния месец.  В рамките на периода, се отчита повишение на средните цени на яйца - размер М и L в по-малките магазини на страната, съответно с 0,02 лв./бр. и 0,01 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.