1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Спрените от внос полски яйца в България отговарят на европейските изисквания

Спрените от внос полски яйца в България отговарят на европейските изисквания

Това се казва в официално изявление на полското посолство в София

Спрените от внос полски яйца в България през февруари са от птицеферми, които отговарят на европейските изисквания за хуманно отношение. Това се казва в официално изявление на полското посолство в София, цитирано от capital.bg.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов вчера заплаши, че ако производителите не свалят цените, той щял да разреши пак вноса на полски яйца. Той съобщи и че агенцията по храните е спряла внос на полски яйца след сигнал от местни фирми, че те са произведени във ферми, непокриващи директивата за "щастливи кокошки" и "подбиват пазара". 

От посолството на Полша уточняват, че доставката е била от две птицеферми, които изцяло покриват изискванията в евродирективата за хуманно отношение към кокошките. "Повдигнатият в медиите случай с немаркирани яйца не означава, че те произхождат от неадаптирани клетки'', обясняват от дипломатическата мисия. Оттам уточняват, че същата маркировка се поставя и на яйца, които са от ферми, които в момента се модернизират към новите евроизисквания.

"Отсъствието на маркировка на яйце с номер на полска ферма вероятно означава само, че може да е имало моментно прекъсване в работата на маркиращите принтери в процеса на сортиране и пакетиране'', пише още в официалното изявление. В него се цитират европейски регламенти, според които допустимите грешки са до 20% от пратката, а в случая става дума за "отклонения далеч под това число".

Данните, посочени от посолството в Полша, са, че фермите, които не покриват евроизискванията за "щастливи кокошки", са 12% от всички. Това е съпоставимо с резулатите на България. 

В последните няколко седмици яйцата поскъпнаха рязко и достигнаха рекордната цена от над 40 стотинки на брой на дребно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.