1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта намалява с 0,5%

Средната цена на едро на захарта намалява с 0,5%

Най-голям марж между цените се наблюдава в Плевен

По данни на ДКСБТ през периода 13 – 20 февруари 2013 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната са около или незначително под нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на захарта намалява с 0,5% спрямо предходния седмичен период до 1,99 лв./кг. На борсите в страната захарта се търгува на цени от 1,77 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Враца, Разград и Смолян). В по-голямата част от областите, където е налице предлагане на едро, се наблюдават леки, разнопосочни седмични изменения на цените на едро, в интервала от -3,1% (Варна) до +4% (Велико Търново).

Средно за страната, цената на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на нивото от предходната седмица - 2,17 лв./кг. По области, цените на захарта в големите супермаркети се движат в диапазона от 2,02 лв./кг (Русе) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Ценови отклонения спрямо предходната седмица се регистрират в пет области, в границите от -3,3% (Русе и Силистра) до +3,4% (Търговище). 

При средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се отчита седмично понижение с 0,9% до 2,28 лв./кг. В малките магазини захарта се търгува в ценовия интервал от 2,08 лв./кг (Кърджали) до 2,43 лв./кг (Враца и Разград). Седмично изменение на цените се регистрира в пет от областите, като при всичките е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 1,1% (Силистра) - 6,3% (Бургас).

Средно за страната, цените на дребно на захарта в ГТВ са с 0,11 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,29 лв./кг във Враца. В областите Кърджали, Варна и Благоевград цените на захарта в малките магазини са с до 0,07 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен – 0,45 лв./кг за ГТВ и 0,51 лв./кг за ДТО. В областите Враца и Разград цените на захарта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,06 лв./кг и 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.