1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна

През изтеклата седмица цените на яйца – размер М в големите търговски вериги варират от 0,26 лв./бр. до 0,31 лв./бр.

През периода 12 – 19 декември 2012 г. предлагането на яйца - размер М на едро е в ценовия интервал от 0,21 лв./бр. във Велико Търново до 0,26 лв./бр. в областите Варна и Смолян. Леко седмично покачване на цените на едро с 0,01 лв./бр. се наблюдава във Варна, Ловеч, Монтана и Стара Загора, а понижение в Бургас, Велико Търново и Ямбол – също с 0,01 лв./бр.

През изтеклата седмица цените на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,26 лв./бр. до 0,31 лв./бр., съответно във Варна и Пазарджик. Леко изменение на цените спрямо предходната седмица се отчита единствено в Пловдив - намаление с 0,01 лв./бр..

Цените на яйца - размер L в ГТВ остават в диапазона от 0,29 лв./бр. до 0,34 лв./бр. Най-ниската стойност е регистрирана в Кърджали, а най-високата – във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Седмични колебания на цените са налице в София и Шумен – увеличение, съответно с 0,02 лв./бр. и 0,01 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) е в границите от 0,25 лв./бр. до 0,30 лв./бр. Леки седмични изменения на цените се наблюдават само в две области – повишение с 0,01 лв./бр. във Варна и понижение също с 0,01 лв./бр. в София.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, варират от 0,27 лв./бр. до 0,33 лв./бр., като най-високата стойност се отчита в Пазарджик. В почти цялата страна цените остават без промяна спрямо предходния седмичен период. Единствено в Благоевград се отчита увеличение с 0,01 лв./бр., а в Шумен – намаление с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети остават с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L – с 0,03 лв./бр.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно продължава да е средно 0,05 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО, като е най-висок във Велико Търново - 0,09 лв./бр. и за двата типа обекти.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.