1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на брашното на едро нараства с 1% спрямо предходния седмичен период

Цената на брашното на едро нараства с 1% спрямо предходния седмичен период

В по-голяма част от областите са налице ценови колебания в границите от –1,9% (Русе) до +7,8% (Варна)

През анализирания период (14 – 21 ноември 2012 г.) средните за страната цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в по-малките магазини бележат леко повишение, докато тази в големите супермаркети се запазва на нивото от предходната седмица.

Средно за страната, цената на брашното на едро нараства с 1% спрямо предходния седмичен период, до 0,98 лв./кг. По области, брашното се търгува на цени в диапазона от 0,76 лв./кг (Враца) до 1,11 лв./кг (София и Шумен). В по-голяма част от областите са налице ценови колебания в двете посоки, в границите от –1,9% (Русе) до +7,8% (Варна).

Средната за страната цена на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходната седмица – 1,10 лв./кг. По области, цените на продукта в големите супермаркети варират от 1,00 лв./кг (София) до 1,22 лв./кг (Сливен и Ямбол). Повишение на ценовите стойности с между 0,4 и 6,5% се отчита в пет от областите, най-значително във Варна. В други пет области цените на брашното бележат седмично понижение в рамките на 1,4 (Шумен) – 4,7% (Враца и Монтана).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,28 лв./кг в Плевен. Изключение прави отново София, където цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,11 лв./кг.

През изминалата седмица средната за страната цена на дребно на брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) е 1,15 лв./кг, с 0,9% по-висока спрямо предходния седмичен период. Движение на ценовите стойности се регистрира в ДТО на седем от областите, като във всички от тях посоката е нагоре. Поскъпването на продукта на седмична база е в диапазона от 0,5% до 6,8%, най-значително в Русе и Разград.

Цените на дребно в по-малките магазини са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж се наблюдава във Враца - 0,37 лв./кг. Във Варна цените в ДТО са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./кг.

Средно за страната, цените на брашното в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,05 лв./кг, като тази разлика е най-голяма отново в Шумен - 0,22 лв./кг. Изключение са областите Добрич, Сливен, Ямбол и Варна, където брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ, с между 0,02 и 0,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.