1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи понижение с около 0,7%

Цената на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи понижение с около 0,7%

По области стойностите варират от 2,48 лв./литър до 2,91 лв./литър

През периода 27 февруари – 6 март 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават около нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на рафинираното слънчогледово олио, бележи понижение с около 0,7% спрямо предходната седмица до 2,68 лв./литър.  По области стойностите варират от 2,48 лв./литър до 2,91 лв./литър, съответно в Хасково и Русе. В по-голяма част от областите са налице седмични ценови колебания в двете посоки, в границите от -6,5% (Благоевград) до +1,2% (Плевен).

Средната цена на дребно за страната на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) намалява с 0,7% спрямо предходната седмица, до 2,99 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,69 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). В пет от областите се регистрира седмично понижение на ценовите стойности от 1,7 до 7,6%, най-чувствително във Варна. В ГТВ на Добрич и Русе олиото се предлага на по-високи цени в сравнение с предходната седмица, съответно с 5,5%  и 1,7%.

Средната цена на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходната седмица - 3,18 лв./литър. В малките магазини на страната олиото се търгува в ценовия интервал от 2,90 лв./литър (Варна) до 3,68 лв./литър (Смолян). Промяна на цените спрямо предходния седмичен период е налице само в четири области – повишение във Варна (с 0,9%), а понижение в София, Русе и Велико Търново, с между 1,6 и 3%.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,19 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Бургас (0,51 лв./литър). Изключение е област Добрич, където цените на олиото в ДТО са с 0,07 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро на олиото и тези на дребно се отчита в Плевен за големите супермаркети – 0,64 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 0,80 лв./литър. В областите Бургас и Пловдив цените на дребно в ГТВ са с 0,06 лв./литър по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.