1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи понижение

Цената на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи понижение

На борсите в страната олиото се търгува на цени от 2,47 лв./литър (Хасково) до 2,93 лв./литър (Добрич)

През периода 23 – 30 януари 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават около нивата от предходната седмица.

Средно за страната цената на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи понижение с около 1,4% спрямо предходната седмица до 2,73 лв./литър. На борсите в страната олиото се търгува на цени от 2,47 лв./литър (Хасково) до 2,93 лв./литър (Добрич). В преобладаващата част от областите се наблюдават седмични изменения на цените на едро в двете посоки, като в повечето случаи продуктът поевтинява. Седмичното понижение на цените е в рамките на 0,4 – 6,7%, най-чувствително в Силистра. Поскъпване на продукта от 0,4 до 3,6% е регистрирано в три областни центъра, най-значително в Разград.

През анализирания период средната цена на дребно на слънчогледовото олио за страната в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 0,7% спрямо предходния период, до 3,03 лв./литър. По области, цените в големите супермаркети се движат в границите от 2,88 лв./литър (Варна) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). В осем от областите олиото поскъпва в рамките на 1,7% - 5,2% в сравнение с предходната седмица, най-значително в Разград и Търговище. Само във Варна и София продуктът поевтинява, съответно с 3,4% и 4,7%.

Средната цена на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходната седмица - 3,22 лв./литър. В малките магазини олиото продължава да се търгува в ценовия интервал от 3,03 лв./литър (Добрич) до 3,68 лв./литър (Смолян). Промяна на цените спрямо предходния седмичен период е налице само в пет области – повишение във Варна (с 6,1%), Перник (с 1,2%) и Шумен (с 0,8%), а понижение в София (с 4%) и Хасково (с 2,3%).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,19 лв./литър, като в Силистра тази разлика достига до 0,29 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Плевен - 0,58 за големите супермаркети и 0,81 лв./литър за по-малките магазини. В Добрич и Варна цените на дребно в ГТВ са малко по-ниски от тези на едро (съответно с 0,05 и 0,02 лв./литър).

През едномесечния период на наблюдение (м. януари 2013 г.) цените по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио бележат слабо понижение. Регистрираната към края на м. януари средна цена на едро за страната (2,73 лв./литър) е с 1,8% по-ниска спрямо тази отпреди един месец. В рамките на едномесечния период средните цени на дребно за страната на слънчогледовото олио се понижават с 0,3% в ГТВ и с 0,6% в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.