1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на захарта намалява с 1% спрямо предходната седмица

Цената на едро на захарта намалява с 1% спрямо предходната седмица

В по-голямата част от областите се регистрират седмични ценови отклонения в границите от -3,4% (Стара Загора) до +1,6% (Добрич)

През анализирания период (19 – 26 септември 2012 г.) средната за страната цена на бялата кристална захар на едро отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно остават без промяна.

Средно за страната, цената на едро на захарта намалява с 1% спрямо предходния седмичен период до 2,08 лв./кг. На борсите в различните области захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,89 лв./кг (Добрич) до 2,35 лв./кг (Разград). В по-голямата част от областите се регистрират седмични ценови отклонения в двете посоки, в границите от -3,4% (Стара Загора) до +1,6% (Добрич).

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) остава 2,23 лв./кг, като по области стойностите продължават да варират от 2,14 лв./кг (Благоевград, Враца и Монтана) до 2,40 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Леки ценови изменения се наблюдават в едва три от областите – повишение в Добрич (с 2,5%) и Варна (с 2,3%) и понижение във Видин (с 2%).

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) също остава без промяна – 2,32 лв./кг. В малките магазини захарта се търгува в ценовите граници от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Враца, Монтана и Шумен). През изтеклата седмица пазарът остава стабилен, като лека промяна на цените е налице единствено в две области – повишение във Враца (с 1%) и понижение в София (с 1,1%).

Цените на захарта в ДТО остават средно с 0,09 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика между цените в двата типа търговски обекти се наблюдава във Враца и Монтана – 0,31 лв./кг. Изключение са областите Ловеч, Кърджали, Велико Търново, Перник и Стара Загора, където в по-малките магазини захарта се предлага с до 0,05 лв./кг по-евтино спрямо големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава отново в Плевен – 0,43 лв./кг за ГТВ и ДТО. В три области (Разград, Враца и Варна) цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата достига до 0,16 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.