1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на захарта се повишава с 0,5% спрямо предходния седмичен период

Цената на едро на захарта се повишава с 0,5% спрямо предходния седмичен период

На борсите в различните области захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг (Добрич) до 2,25 лв./кг (Смолян)

През анализирания период (5 – 12 декември 2012 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна.

Средно за страната, цената на едро на захарта се повишава с 0,5% спрямо предходния седмичен период до 2,05 лв./кг. На борсите в различните области захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,85 лв./кг (Добрич) до 2,25 лв./кг (Смолян). В девет от областите се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения спрямо предходната седмица, в границите от -1,1% (Добрич) до +2,1% (Ямбол).

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) бележи леко седмично понижение с 0,5%, до 2,18 лв./кг. В големите супермаркети захарта се търгува на цени от 2,02 лв./кг (Кюстендил) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Ценови отклонения спрямо предходната седмица се регистрират в шест области, в интервала от -3,3% (Пловдив) до +2,6% (Търговище).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната остава без промяна – 2,32 лв./кг. Стойностите по области продължават да са в границите от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,48 лв./кг (Враца), без изменения за втора поредна седмица.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в ГТВ е с 0,14 лв./кг по-ниска от тази в другите търговски обекти, като отново най-голяма е разликата във Враца – 0,34 лв./кг. В областите Кърджали и Стара Загора цените на захарта в малките магазини са съответно с 0,05 и 0,04 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и на дребно се наблюдава за ГТВ в Плевен – 0,39 лв./кг, а за ДТО – в Плевен, Силистра и Ямбол – 0,45 лв./кг. В областите Варна, Враца, Пловдив и Разград цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата достига до 0,09 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.