1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на рафинираното слънчогледово олио остават без съществени изменения

Цените на рафинираното слънчогледово олио остават без съществени изменения

По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Шумен, а на най-високи – в Добрич

През периода 1 – 8 август 2012 г. средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,69 лв./литър, с 0,7% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Шумен (2,55 лв./литър), а на най-високи – в Добрич (2,88 лв./литър). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -2,5% (Ловеч) до +3,6% (Русе).

През последната седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (с 0,3%), до 3,01 лв./литър.

В големите супермаркети олиото се предлага на цени от 2,89 лв./литър (Перник) до 3,19 лв./литър (Кюстендил). Повишение на цените на дребно, в диапазона от 0,8 до 4,9%, се регистрира в ГТВ в седем от областните центрове. Най-чувствително е поскъпването на продукта в Кюстендил (с 4,9%) и Стара Загора (с 4,6%). В пет области цените на дребно в големите супермаркети отбелязват леко понижение, с между 1,6 - 1,8%.

При търговията с олио на дребно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната е 3,08 лв./литър, с 0,01 лв./литър по-висока в сравнение с предходната седмица.

През анализирания период цените на олиото в по-малките магазини се движат в границите от 2,97 лв./литър (Перник) до 3,23 лв./литър (Стара Загора). Изменение на ценовите стойности спрямо предходната седмица се наблюдава само в три области – повишение в интервала от 0,8 до 4,2%, най-значително в Стара Загора.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Бургас (0,20 лв./литър). През изтеклата седмица в шест области цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата в тази посока достига до 0,05 лв./литър в Ловеч и Търговище.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно се регистрира в Стара Загора - 0,52 лв./литър за големите супермаркети и 0,67 лв./литър за по-малките търговски обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.