1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЦИР: Българската икономика излиза от кризата

ЦИР: Българската икономика излиза от кризата

Снимка:

Потреблението на домакинствата отбелязва растеж след 10 поредни тримесечия на спад

Българската икономика излиза от кризата. Бавно и трудно, но всички основни сектори излизат на плюс. Това сочат данните от редовния доклад за икономиката на България през април на Центъра за икономическо развитие /ЦИР/. Въпреки това, достигането на предкризисните нива остава далеч, а за растеж на доходите може да говорим едва от 2012-та година, предаде БНР.

За първото тримесечие на тази година от ЦИР прогнозират растеж от половин до един процент и ускоряване на ръста през второто тримесечие. За цялата година, прогнозата е за не повече от 2,5 на сто или най-много три процента, посочи председателят на ЦИР Георги Прохаски. "Именно затова и усещането за продължаваща криза е все още толкова силно, както сред бизнеса, така и сред гражданите", коментира Прохаски.

До средата на годината икономистите очакват всички отрасли да излязат на положителна основа. Като проблемни все още се очертават единствено търговията, хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и съобщенията. Въпреки това, потреблението на домакинствата отбелязва първият си растеж след 10 поредни тримесечия на спад. Но вътрешният пазар, все още остава твърде свит.

Инфлацията, при 4,5 процента за миналата година, само за първите 3 месеца на тази година, е в размер на 2,4 на сто, най-вече заради рязкото поскъпване на храните и на горивата. От ЦИР определят като опасно съчетаването на ниския икономически растеж и инфлацията и се надяват да не надхвърли 5 процента в края на годината.

Икономистите призовават и за повече разум при определяне размера на доходите. Дори и фирмите с възможности трябва да насочат инвестициите към подобряване на производствената среда, подчерта Георги Прохаски. "През тази година възможности за повишаване на възнагражденията все още няма да има. И всякакво изкуствено стимулиране на този процес ще има негативни ефекти върху възстановяването на икономиката", уточни икономистът.

Прогнозите за българската икономика са за съживяване в аграрния сектор, в строителството, реализирано чрез публични поръчки, но не и в жилищното, за което и тази година се очертава като кризисна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.