1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени разработиха сензор, който измерва зрелостта на плодовете

Учени разработиха сензор, който измерва зрелостта на плодовете

Устройството може да спаси около 10% от плодовете и зеленчуците, които се развалят по рафтовете на магазините всяка година

Учени от Масачузетския технологичен институт са разработили сензор, който може да долови кога плодът е на път да се развали и да спаси около 10% от плодовете и зеленчуците, които се развалят по рафтовете на магазините всяка година. Най-хубавото в цялата работа е, че това може да се направи с евтина електроника и почти без използване на енергия, пише greentech.bg.

Според MIT News, сензорите им могат да „уловят малки количества етилен – газ, който стимулира узряването при растенията. Професорът по химия от Масачузетския технологичен институт Тимъти Суагер предвижда, че тези евтини датчици, свързани с картонените кутии за продукцията, ще могат да се сканират с джобно устройство, което ще разкрие зрелостта на полодовете в кутията. По този начин магазинерите ще знаят кога да обявят дадени плодове за разпродажба, така че те да се изкупят и изконксумират преди да презреят.

Точно сега оборудването, използвано в складовете за откриване на етилен, е много скъпо, но Суагер казва, че изследователският екип на Масачузетския технологичен институт е изградил малък сензор, използващ въглеродни нанотръби, мед и полистирен, който може да открива нива на етилена от само 0,5 частици на милион. Докато съставките на подобни датчиците не са кой знае колко екологични, то ако могат да издържат известно време и да спасят известно количество плодове от презряване и разваляне, навярно ще си струват. Освен това ще са много достъпни – един сензор за кутия може да струва до 25 цента, а RFID чип за предаване на данните към джобното устройство би добавил още няколко цента отгоре.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.