1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени: Редовната консумация на подсладени напитки увеличава риска от депресия

Учени: Редовната консумация на подсладени напитки увеличава риска от депресия

В изследването са участвали 264 000 души на възраст между 50 и 71 години

Учени от Американската академия по неврология предупреждават, че редовната консумация на подсладени напитки увеличава риска от депресия, съобщи БГНЕС.

Специалистите обаче не съветват пациентите с депресия да разчитат на лекарства за по-добро психично здраве, тъй като неподсладеното кафе има неутрализиращ ефект и намалява опасността.

В изследването участват 264 000 души на възраст между 50 и 71 години. Експертите взели предвид консумацията на сода, чай, плодови сокове, газирани напитки и кафе в период от една година. Две години по-късно те анализирали данните и психологическия ефект на консумираните напитки върху здравето на доброволците. Така учените установили, че сред тях имало общо 11 300 случая на депресия. Страдащите от заболяването пиели средно по четири чаши подсладени напитки на ден, което увеличава шанса за депресия с 30%. Междувременно обаче тези, които пият и кафе без захар, намаляват поне с 10% опасността от болестта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.