1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Уловът на риба в Турция преживява рязък спад

Уловът на риба в Турция преживява рязък спад

Прекомерният и незаконният риболов и замърсяването заплашва индустрията

По моста "Галата" в Истанбул сандвичите с риба, или т.нар. балък екмек, са сред най-обичаните и от туристите, и от местното население. По-вероятно е обаче рибата да не е прясно уловена от води на Босфора, а по-скоро внос от Норвегия или Мароко, пише агенция "Ройтерс".

Някога процъфтяващият улов на риба днес в Турция преживява рязък спад заради търговските амбиции и неефективната регулация. Прекомерният и незаконният риболов и замърсяването заплашва индустрията. Добивът на хамсия, който генерира около две трети от годишния улов, е намалял с 28% през 2012 г., сочи турският статистически институт.

В опит да увеличи запасите правителството забрани риболова в летните месеци, когато рибата се размножава, и заяви, че затяга контрола. Но, изглежда, мерките са прекалено малко и закъснели, коментира "Ройтерс". "Преди 20 години си потапяш ръката в морето и можеше да извадиш риба – имаше толкова много", казва Осман Коркмаз, 53-годишен рибар, който през последните 40 години ловува по Босфора и Мраморно море.

Айлън Улман, изследовател от University of British Columbia, провежда повече от 150 интервюта с турски рибари от май до юли миналата година. Според проучването й броят на търговските видове риба в турските води е намалял пет или шест пъти от над 30 през 60-те години до 2010 г. Според Улман виновни за настоящата ситуация са прекалено многото хора, прекалено многото корабчета с напреднала технология, слабите закони и още по-слабото им прилагане и ненадеждните данни за наличността на риба. Рибарите често декларират по-малко улов, за да избегнат данъци и глоби.

Населението на Истанбул нарасна от един милион през 1950 г. до около 17 милиона днес, броят на рибарските корабчета се увеличи заради държавните субсидии от 70-те и 80-те години за тогава младата индустрия. Днес в турски води плават 450 големи риболовни кораба – с около 40 и 60 дължина и над 17 000 лицензирани малки корабчета. 90% от улова е за големите кораби и благодарение на сонарните технологии те са едни от най-продуктивните в света. Сонарите обаче не са достатъчни, за да гарантират богатата фауна във води, където има прекалено много рибари и прекалено малко риба.

Според мнозина интервюирани липсата на квотна система, наказания за нелегален риболов и ниските цени карат рибарите да не спазват правилата.

Представител на министерството на земеделието призна, че бракониерството представлява опасност, но подчерта, че миналата година около 65 000 експерти са провели проверки и регулациите са били затегнати. Целта е да се увеличи рибата в турските морета и в момента се провеждат изследвания за развъждане на нови видове. Според източника на "Ройтерс" износът на риба от Турция е достигнал стойност от 475 милиона долара през първите 11 месеца на миналата година, а доставките са предимно за Холандия, Германия, Италия, Япония и Великобритания. Година по-рано тази сума е била 413 милиона долара.

В опит да намали риболовните корабчета турското правителство започна програма за обратно им изкупуване. До ноември миналата година едва 359 корабчета са били купени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.