1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В седем от областите се отчита увеличение на цените на брашно тип „500”

В седем от областите се отчита увеличение на цените на брашно тип „500”

Търговията с брашно по борсите в страната се движи в ценовия диапазон от 0,79 лв./кг (Враца) до 1,14 лв./кг (София)

През периода на наблюдение (2 - 9 януари 2013 г.) средните цени на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро за страната през анализирания период е без промяна - 0,99 лв./кг. Търговията с брашно по борсите в страната се движи в ценовия диапазон от 0,79 лв./кг (Враца) до 1,14 лв./кг (София). В седем от областите се отчита седмично увеличение на цените, преобладаващо в рамките на 1 – 5,2%, а в Хасково и по-значително - с 14,9%. В други пет области продуктът поевтинява с между 1,1 и 3,2% (Смолян).

През първата седмица на м. януари 2013 г. средната цена на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остава без промяна спрямо предходния седмичен период – 1,11 лв./кг. Цените на брашното в тези обекти се движат в интервала от 0,99 лв./кг (Пловдив) до 1,20 лв./кг (Ямбол). В единадесет от областите се отчита разнопосочно седмично изменение на ценовите стойности на продукта, в диапазона от -9,2% (Пловдив) до +4,7% (Силистра).

Цените на дребно в големите супермаркети са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж се наблюдава във Враца - 0,28 лв./кг. Изключение е област Варна, където цените на дребно на брашното в ГТВ са по-ниски от тези на едро с 0,03 лв./кг.

През изминалата седмица средната за страната цена на дребно на брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) бележи леко увеличение с 0,9% спрямо предходната седмица, до 1,17 лв./кг. По области, стойностите варират от 1,10 лв./кг (Варна, Добрич и Търговище) до 1,25 лв./кг (София). Увеличение на цените, в рамките на 0,4 (Русе) – 3,5% (Силистра) се регистрира в шест от областите. Единствено в ДТО в Шумен брашното леко поевтинява (с 0,8%).

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,18 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е отчетена във Враца (0,34 лв./кг). В по-малките магазини във Варна цените на брашното са средно с 0,02 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.