1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде

Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде

Добавянето на спирт се забранява

Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Това предвижда законопроектът за виното и спиртните напитки, който беше одобрен на първо четене в парламента, предаде Дарик радио.

Продукт с алкохолно съдържание под 37,5 на сто не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40 процента. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.

Според изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев в закона продължава забраната за ново засаждане на лозя, а при нарушаване те следва да бъдат изкоренявани. Имуществените санкции, които са предвидени, са в размер най-малко на 12 000 евро на декар.

С промените се въвеждат нови категории лозарско-винарски продукти и редица облекчения за производителите. Според промените ще се създаде нов лозаро-винарски режим, основаващ се на ясни, прости и ефикасни правила, осигуряващи равновесие между търсенето и предлагането.

Управляващите увериха, че законопроектът е изцяло хармонизиран с правото на Европейския съюз. Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.