1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 105 км рибарски мрежи са конфискувани от бракониери през 2008 г.

105 км рибарски мрежи са конфискувани от бракониери през 2008 г.

Наблюденията показват, че бракониерството намалява

 

За миналата година, с помощта на регионалните инспекции по горите и полицията са извадени и конфискувани над 2 хил. мрежи, с обща дължина 105 км. Съставени са 2730 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите. Най-честите нарушения са залагане на мрежи, както и улов със забранени средства като електрически ток.

Наблюдения показват, че бракониерството намалява. Мерките срещу бракониерите включват конфискуване на риболовните средства и уловената риба, която се дарява на социалните домове, като за миналата година дарената риба е била около 1 300 кг.

Agro.bg припомня, че със заповед от 15 април 2009 г. на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов се въвеждат забрани за риболов в Черно море, р. Дунав и във вътрешни водоеми на страната. Мярката се налага във връзка с пролетно-летния размножителен период на рибите и други водни организми и е съгласувана с Министерството на околната среда и водите. До 15 юни 2009 г. е забранен уловът на всички видове есетрови риби в р. Дунав и уловът на калкан в Черно море. До 15 май е в сила забраната на улова на попчета в Черно море с мрежени риболовни уреди. За същия период е забранен и уловът на карагьоз в р. Дунав. До 5 юни се забранява уловът на всички пролетно-лятно размножаващи се риби в р. Дунав и вътрешните водоеми.

Междувременно стана известно, че се предвижда оперативна процедура, с която експертите на Националната служба по съвети в земеделието ще подпомагат изготвянето на проекти по Програмата за развитие на сектор „Рибарство”, финансирана от Европейския фонд по рибарство. Това каза министър Валери Цветанов на среща с представители на рибарите от град Балчик.

На срещата бяха обсъдени основните аспекти за развитието на сектора в региона и възможностите за кандидатстване по  Програмата. Балчик е един от четирите града у нас, където е определено да има риболовни пристанища.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.