1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 135 млн. евро ще бъдат вътрешно преструктурирани от средствата определени за програма САПАРД

135 млн. евро ще бъдат вътрешно преструктурирани от средствата определени за програма САПАРД

 

135 млн. евро ще бъдат вътрешно преструктурирани от средствата, определени за програма САПАРД и ще бъдат насочени към мярка 02, касаеща преработвателния сектор и мярка 03 - за развитие на селските райони и селски туризъм. Това решение на Комитета STAR (съгласувателен орган към ЕС), обяви днес на пресконференция в Министерски съвет министър Мхемед Дикме, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.

Около 105 млн. евро е допълнителният инвестиционен ресурс, определен за втора мярка и 30 млн. евро са допълнителните средства за инвестиции по трета мярка. Според решението на Комитета STAR, лимитът за изграждането на кланици се увеличава на 5 млн. евро, като общият лимит на инвестициите в тази сфера е 25 млн. евро. В размер на 50 млн. евро е определена общата стойност на инвестициите, насочени за изграждането на тържища и пазари за плодове и зеленчуци в страната. Министър Дикме подчерта, че това са целеви линии, за които има специално отделен ресурс.

От 500 000 на 250 000 е намален лимитът на инвестиционната стойност на проекти, касаещи развитието на селските райони и насърчаването на селския туризъм.

Предстои това решение на комитета да бъде подписано от Европейската комисия и в началото на октомври да започне отново прием на документи и разглеждане на проекти по двете мерки на програма САПАРД, посочи още министър Дикме. Той подчерта, че това е една добра новина от Брюксел, защото се дава повторна възможност да се кандидатства и да се получи финансиране по предприсъединителната програма./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.