1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 3 лв. налог за литър алкохол

3 лв. налог за литър алкохол

В преговорите с ЕС България е договорила изключение от европейските правила за домашната ни ракия

 

Акцизът за спиртните напитки ще бъде увеличен от 0,050 лв. на алкохолен градус на 0,075 лв. на алкохолен градус от началото на 2005 г. Това е договорено в преговорите с ЕС по Глава 10 "Данъчна политика". Така акцизът за 1 литър алкохол от 40 градуса ще се увеличи от 2 лв. на 3 лв.

Бирата също ще стане по-скъпа от началото на следващата година. Предвижда се налогът за пивото ще скочи с 43% от 1,05 лв. на 1,50 лв. за хектолитър градус Плато. Така цената на литър бира ще нарасне с около 5 стотинки.

Нов скок в цената на алкохола ни чака в началото на 2007 г., когато акцизите за спиртните напитки в България трябва да достигнат минималните нива за ЕС. Предвижда се налогът за ракията да стане 0,11 лв. на алкохолен градус. Така литър алкохол ще поскъпне с нови 1,40 лв.

В преговорите с ЕС България е договорила изключение от европейските правила за домашната ни ракия. След влизането ни в ЕС хората ще могат да правят до 30 литра годишно домашна ракия, за която ще плащат само 50% от минималните нива на акцизите за алкохола в ЕС. А те са 550 евро на хектолитър. Така за 30 литра домашна ракия производителят ще трябва да плати 66 лв. акциз вместо минималните 132 лв. за останалите страни на Евросъюза. Облекчението за домашната ракия ще може да се ползва, ако е направена от плодове и грозде собствено производство./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.