1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 36 млн. лева за земеделието, като преки субсидии

36 млн. лева за земеделието, като преки субсидии

 

Пълен баланс на земеделската земя в страната подготвя МЗГ. В това число ще влязат частни, общински и държавни земи, информират от областната дирекция земеделие и гори. Всяка година ще се отчита размерът на площите, динамиката на промените на собствеността и други параметри.

Понастоящем само 2 процента от земеделските производители обработват собствена земя. А те са 5500 на брой - кооперации, арендатори и частни производители. Петдесет процента от стопаните, обработващи земеделски земи, вземат земята под наем.

Законът за комасацията на земеделските земи трябва да бъде приет най-късно до края на 2005 год. Агроминистерството предлага и създаването на държавна агенция "Земя". Нейната цел ще бъде да постигне баланс между пазарния и административния елемент в окрупняването на площите. Тази година държавен фонд "Земеделие" ще отпусне 36 млн. лева преки субсидии по всички целеви финансови линии. За пролетната сеитба производителите на маслодаен слънчоглед ще получат 6 млн. лева субсидия за сертифицирани семена. Фондът ще подпомогне земеделските производители и с 4 млн. лева кредит и 2 млн. лева субсидия за купуване на семена от царевица. Общо портфейлът по инвестиционните програми на фонд "Земеделие" възлиза на 180 млн. лева./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.