1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 38 млн. лева ще предостави държавата като помощ на зърнопроизводителите

38 млн. лева ще предостави държавата като помощ на зърнопроизводителите

Една трета от парите са за закупуване на семена за следващата реколта

 

38 млн. лева държавна финансова подкрепа за есенната кампания, ще бъдат предоставени през тази година на зърнопроизводителите. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" днес на свое редовно заседание.

29 млн. лева ще са безвъзмездна помощ за стопаните под формата на субсидии, а 9 млн. – нисколихвени краткосрочни целеви кредити.

10 млн. от необходимите финансови средства са предоставен с допълнителен трансфер от националния бюджет, 19 млн. лева – прехвърля Министерство на земеделието и горите от своя бюджет /от бюджета на Фонд "Тютюн"/ и 9 млн. ще се предоставят от бюджета на самия фонд "Земеделие".

Държавният резерв изкупува зърно от производителите, обявени са вече процедурите за това, посочи днес в Министерски съвет министър Мехмед Дикме. Той уточни, че чрез изкупуването и чрез субсидирането държавата ще подпомогне производителите общо с около 70 - 75 млн. лева. Министерство на земеделието и горите е направило предложение за изкупвателната кампания на житна реколта 2004г., производителите да се групират и да се изкупуват партиди от по 1000 тона. Държавен резерв трябва да реши, обясни земеделският министър и допълни, че след изкупуване на количествата, ДР ще обяви нова поръчка за изкупуване на още количества пшеница.

11 900 000 лв., или с 55% повече от предходната година, е безвъзмездната финансова помощ за зърнопроизводителите за закупуване на семена за пшеница, реколта 2005 г.
Сега с осигурените средства ще се подпомогне засяването на 3,5 млн. декара хлебна пшеница при определен норматив от 4 лв. на дка за закупуване на семена от пшеница – сертифицирани – първо размножение и 3 лв. на дка за сертифицирани семена – второ размножение. 25 кг за дка е прието за норматив за засяване, който ще се подпомага.
Целевата линия ще стартира на 16 август 2004 г., а срокът за усвояване на средствата ще е 15 декември 2004 г.

18 000 000 лева, от които 9 млн. - кредит и 9 млн. – субсидия, са предвидени през тази есен за покриване на чест от разходите на зърнопроизводителите за предсеитбено торене на посевите с пшеница, реколта 2005 г.

Стопаните ще могат да получат по тази целева финансова линия до 3 лв. за субсидия и до 3 лв. за кредит, или общо – 6 лева на дка за закупуване на минерален тор – амониева селитра, троен суперфосфат, амофос, кербамид, комбиниран тор.

Ресурсът по тази линия е средно с близо 18% повече в сравнение с предоставените средства за есенната сеитба през 2003г.

Финансовата линия се открива на 16 август 2004 г., а средствата ще се усвояват до 15 декември 2004 г.

Земеделските производители се задължават да възстановят кредитите по нея, заедно с дължимата годишна лихва от 3% до 30 септември 2005 година.

С 2 лв. на дка за първи път пред тази година държавата ще подпомогне безвъзмездно стопаните за закупуване на дизелово гориво за есенната предсеитбена подготовка на площите с пшеница, реколта 2005.

Досега сме подпомагали закупуването на дизелово гориво само в периода на жътвата през 2002 и 2003 г., като помощта беше 1,50 лв. на дка.

С по-високият норматив, определен сега, държавен фонд "Земеделие" ще успее да покрие близо 60-70% от пълния разход за предсеитбената подготовка на площите.

Общият предвиден ресурс за линията е 6 млн. лева. Субсидията ще се изплаща след извършване на проверка и съставяне на констативен протокол на място от областните дирекции на фонд "Земеделие" и представител на общинските служби "Земеделие и гори", че декларираните площи са засети с пшеница.

Предвидено е дизеловото гориво да се закупува от представител от производители и фирми-доставчици на горива.

Целевата субсидия стартира на 15 септември 2004 г., а усвояването на средствата приключва на 15 декември 2004г.

За стимулиране производството на качествени семена, Държавен фонд "Земеделие" отпуска и специална целева финансова помощ в размер на 1 100 000 лева за покриване на част от разходите за производството на предбазови и базови семена от пшеница и ечемик за реколта 2005 г.

Предвидената помощ е в размер на 25 лв. за дка и е разпределена съответно – 1 млн. лева за пшенични семена и 100 хил. лева – за семена от ечемик. Тя ще се предоставя за земеделските институти и организации от системата на НЦАН.

1 млн. лева допълнително се отпускат към вече стартиралата линия за съхранение на пшеница от реколта 2004 г., реши още управителният съвет днес. Подпомагат се част от разходите за съхранение на зърното в публичните складове и зърнохранилища.

С новите средства - общият ресурс на финансовата линия става 1 450 000 лева.

До 1,20 лв. с ДДС месечно на тон подпомага фонд "Земеделие" по нея. Линията започна да подпомага зърнопроизводителите още на 15 юли т.г. и ще тече до изчерпване на финансовия ресурс, но не по-късно от 17 декември т.г.

От ДФ "Земеделие" припомнят, че всички средства, получени по краткосрочните линии на фонда за една календарна година не могат да надвишават 130 хиляди лева за един земеделски стопанин.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.